Basın Kartının Rengi Neden Sarıdır ?






Richard Fenton Outcalt 1896 yılında tarihteki ilk çizgi romanı çizmiştir. Outcalt, New York World Gazetesi'nin pazar ekinde tarihin ilk çizgi romanını okuyuculara sunmuştur. Çizgi romanın kahramanı bir çocuk, bu çocuk New York'un varoşlarında, kenar mahallelerinde yaşayan göçmen bir çocuktur. Ve bütün yolsuzlukları, hırsızlıkları ne kadar hile, dolap varsa hepsini Outcalt, o çocuğun ağızından çizgi romanda duyurur. 


          Günümüzde gazetecilik alanında önemli ödüllerden biri olan Pulitzer Ödülü'nün isim babası ve aynı zamanda New York World Gazetesinin sahibi Joseph Pulitzerdir.
O güne kadar gazetelerde sarı renk kullanılamıyordu. Kimya, sarı rengi baskıya hazır hale getirememişti. Pulitzer ise ivedilikle sarı rengin gazetelerde kullanılmasını talep etmişti. Sebebi sarı rengini ilk kez bu çizgi romanda kullanabilmekti.
Bir gazete kağıdının üzerinde sarı rengin kullanıldığı ilk yer Yellow Kid (sarı çocuk) isimli çizgi romandır.

         Haksızlıklara, adaletsizliğe karşı gelen ve bunun sesi olan ilk çizgi roman olan Yellow Kid'ten ilham alınarak yapılmış olan kimlik kartlarına bu yüzden Sarı Basın Kartı derler. Haksızlığa, adaletsizliğe, yolsuzluğa karşı gelsinler diye. Keşke ülkemizde Sarı Basın Kartına sahip olan çoğu gazeteci de, Yellow Kid gibi bunlara karşı gelse.

Yorumlar

Popüler Yayınlar